Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Εκπαίδευση και Έρευνα στο Σύγχρονο Ισλάμ

Και τα δυο, είδηση και συνέντευξη, μού ήρθαν απανωτά, το ένα μετά τ' άλλο. Πρώτα στις 12 Ιανουαρίου, η είδηση για την περίεργη δολοφονία έξω από το σπίτι του από εκρηκτικό μηχανισμό, του Masoud Alimohammadi καθηγητή φυσικής υψηλών ενεργειών στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, και στο κατόπι, την επομένη, η συνέντευξη στο περιοδικό New Scientist, του Jim Al-Khalili, του ιρακινής καταγωγής καθηγητή πυρηνικής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία. Παρεμπιπτόντως ο Al-Khalili είναι αρκετά γνωστός στην Ελλάδα, μιας και... δυο του βιβλία με τίτλους «Κβαντικά Παράδοξα» και «Σκουληκότρυπες, Μαύρες Τρύπες και Χρονομηχανές» κυκλοφορούν μεταφρασμένα από τις εκδόσεις «Τραυλός».

Από την είδηση της δολοφονίας του Ιρανού καθηγητή, για την οποία κανείς δεν ανέλαβε ακόμα την ευθύνη, αν και η Τεχεράνη κατηγορεί ευθέως τους γνωστούς υπόπτους CIA και Mossad, και από τη συνέντευξη του Ιρακινού ομολόγου του για τη συμβολή των Αράβων στις επιστήμες, συνειδητοποίησα ότι σήμερα το Ισλάμ, ακόμα και το πλέον αφορισμένο του κομμάτι, πέρα από οτιδήποτε άλλο κάνει και επιστήμη. Και μάλιστα καλή.

Έτσι είπα να κάνω μια βόλτα στην περιοχή για να δω τι καλούδια θα μπορέσω να συλλέξω.

Καμιά δυσκολία. Το πλέον φιλόδοξο και αδιανοήτως ασύλληπτο στη σύλληψη και την προικοδότησή του παραμένει το KAUST, το King Abdullah University of Science and Technology στη Σαουδική Αραβία. Ιδρύθηκε πρόσφατα σε μια περιοχή 36,000 στρεμμάτων, 80 χιλιόμετρα βορείως της Τζέντα στην Ερυθρά θάλασσα με ένα προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στην έρευνα διεθνώς σε πολλούς και διάφορους, πέρα από τα πετρέλαια, τομείς και με τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήριά του, τους ταχύτερους στον κόσμο υπολογιστές του και την αστείρευτη δυνατότητα προσέλκυσης του καλύτερου επιστημονικού δυναμικού παγκοσμίως, δεν μπορεί παρά να το πετύχει. Είναι δε το πρώτο πανεπιστήμιο στην περιοχή όπου τα δυο φύλα μπορούν να συμβιώνουν στις τάξεις, αλλά προς το παρόν όχι και στους κοιτώνες(!). Μια ματιά στις ερευνητικές του κατευθύνσεις σε τομείς όπως ενέργεια, βιοτεχνολογία, βιοεπιστήμες, υλικά, πληροφορική και μαθηματικά, θα σας πείσει για τους σκοπούς του και γιατί όχι να σας προσελκύσει, μια και τα χρήματα και οι ανέσεις δεν φαίνεται να του λείπουν.

Λίγο παρακάτω, βρίσκεται το εξ ίσου φιλόδοξο Qatar Foundation. Κομμάτι μικρότερο αυτό, μόλις στα 14,000 στρέμματα, πέρα από την εκπαίδευση και έρευνα στοχεύει και στην κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη όλης της περιοχής. Απ’ τη ματιά που έριξα στα προγράμματά του αποτελεί αντιπρόσωπο αμερικανικών πανεπιστημίων, αλλά με υποδομές που καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικά μας αντίστοιχα κολέγια franchise.

Και τελευταία θ’ αναφερθώ στο Royan Institute for Reproductive Biomedicine, Stem Cell Biology and Technology, της Τεχεράνης, ένα από τα παγκοσμίως πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα στην τεχνολογία βλαστοκυττάρων και αναγεννητικής (regenerative) ιατρικής, όπως άλλωστε το ομολογεί και το ίδιο το CNN.

Σίγουρα, τα προηγούμενα δεν είναι τα μοναδικά και ακόμα πιο σίγουρο, το Ισλάμ δεν είναι μόνο αυτό που μάς παρουσιάζουν κατά κόρον τα ΜΜΕ. Αν ανοίξουμε τα μάτια μας, έχουμε ακόμα πολλά να δούμε και να απορήσουμε.


πηγή: e-cynical

από taxalia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...