Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τεχνικη Επαγγελματικη Εκπαιδευση - το κουφαρι της Ελληνικης Εκπαιδευσης (ετος 2010 και οι Αδικιες συνεχιζονται...)

Δεκαετιες τωρα η Δημοσια Τεχνικη και Επαγγελματικη Εκπαιδευση αποτελει το παιχνιδι πειραματισμου των εκαστοτε κυβερνησεων.

Δεκαετια 80 καποια σοβαρα βηματα με τα ΤΕΛ, τις ΤΕΣ και τα ΕΠΛ, δεκαετια 90 τα ΤΕΕ τα οποια στις αρχες της δεκαετιας του 2000 εγκαταληφθηκαν (ακομη ψαχνουμε την τυχη του Action Plan για την ΤΕΕ..) και στα μεσα της δεκαετιας τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ ενα νεο πειραμα χωρις οραμα, χωρις αρχη και σχεδιο.

Φτασαμε στο 2010 και αναμενουμε πλεον το Τεχνολογικο Λυκειο το οποιο, οπως ...


εχει ηδη ανακοινωθει απο το ΥΠΔΜΘ, θα δωσει την ωθηση στην Ελληνικη Κοινωνια, θα δωσει την κατευθυνση για σωστες επαγγελματικες επιλογες σε επιπεδο ανωτερης δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης και μια νεα πνοη στην ελληνικη νεολαια να αλλαξει επαγγελματικες κατευθυνσεις!

Πως θα γινουν ομως ολα αυτα; Οι εως τωρα κινησεις της πολιτικης ηγεσιας του ΥΠΔΜΘ, εχουν δειξει πως αντιμετωπιζει το εκπαιδευτικο δυναμικο της Τεχνικης Επαγγελματικης Εκπαιδευσης απλα ως ενα δεκανικι.

Χαρακτηριστικα παραδειγματα:

1. Οι φετινες μεταθεσεις εκπαιδευτικων τεχνικων ειδικοτητων ηταν κατα μ.ο. μειωμενες με περυσι κατα 70%, ενω αντιστοιχως των γενικων ειδικοτητων ηταν μειωμενες κατα μ.ο. 30%

2. Οι φετινες αποσπασεις εκπαιδευτικων τεχνικων ειδικοτητων ηταν ελαχιστες (καποιες δεκαδες) σε αντιθεση με τις χιλιαδες των εκπαιδευτικων γενικων ειδικοτητων.

3. Οι φετινοι διορισμοι Εκπαιδευτικων Τεχνικων Ειδικοτητων θα ειναι στο 20% απο αυτες, που και βασει του νεου νομικου καθεστωτος θα επρεπε να ειναι. Ετσι ενω για ολες τις ειδικοτητες εκπαιδευτικων Γενικης παιδειας υλοποιειται το 50% μειωση, στις Τεχνικες ειδικοτητες η μειωση φτανει περιπου το 90%.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα διοριστουν 117 εκπαιδευτικοι κλαδων Τεχνικων Ειδικοτητων (ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΤΕ, ΔΕ) σε περιπου 370 οργανικα κενα!
Δηλαδη στο 1/3 των πραγματικων αναγκων...
Δηλαδη το 1/4 των Φιλολογων ΠΕ02 (θα διοριστουν φετος 428) και το 1/2 των Μαθηματικων (θα διοριστουν 227).

Ολοκληρη δηλαδη η Τεχνικη Επαγγελματικη Εκπαιδευση, με 455 και πλεον σχολεια θα ανανεωσει το δυναμικο της κατα 117 ατομα!!!

Και επειδη αυτο δεν συμβαινει τυχαια, ας αναλογιστουν ολοι αυτοι που συμβουλευουν την κα Υπουργο και την κα Υφυπουργο, για το "τι" ακριβως εγκλημα διαπρατουν στο ζωντανο κουφαρι της Τεχνικης Εκπαιδευσης.
Η κα Υπουργος μιλησε στη Βουλη για 4000 καθηγητες τεχνικων ειδικοτητων που ειναι υπεραριθμοι. Δεν ειπε ομως τιποτε για τους συνολικα 20000 υπεραριθμους εκπαιδευτικους.

Επισης δεν εχει υπολογιστει η γενια των εκπαιδευτικων της δεκαετιας του 70 που φευγει στη συνταξη το φετινο Αυγουστο!

Ειναι κριμα να κανεις ανακοινωσεις για το Νεο Τεχνολογικο Λυκειο (4/8/2010) και να εχεις ηδη κανει κινησεις που δε βοηθουν στην ορθη λειτουργια του!

Συμπληρωματικα, οι ανακοινωσεις για ολικη η και μερικη διαθεση στα ΙΕΚ των εκπαιδευτικων, κανουν ακομη πιο επιτακτικη την αναγκη για Εξειδικευμενους Εκπαιδευτικους Τεχνικης και Επαγγελματικης κατευθυνσης.

Κλεινω με καποια ερωτηματα:
1. Τα μεσαια στελεχη της αγορας απο που θα βγαινουν;
2. Οι Κοινωνικοι Εταιροι "τι" λενε για ολη αυτη την κατασταση;
3. Η περιβοητη "πρακτικη ασκηση" που υποσχεθηκε και ο πρωθυπουργος για τους μαθητες του Τεχνολογικου Λυκειου προβλεπεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013;
4. Γιατι το προαιρετικο 4ο ετος Σπουδων στα Τεχνολογικα Λυκεια να μην παιζει το ρολο της μεταδευτεροβαθμιας εκπ/σης-καταρτισης και τα παιδια να εχουν πλεον -παραμενοντας στο σχολειο τους- την απαιτουμενη εξειδικευση (βλεπε ΙΕΚ);
5. Θα υπαρξει Επιπλεον Εγκυκλιος Διορισμων για Εκπαιδευτικους Τεχνικων Ειδικοτητων; (10 διορισμοι καθηγητων πληροφορικης ΠΕ19-ΠΕ20, 28 ΠΕ17, 24 ΠΕ12 κλπ... Αυτα ειναι Τραγικα νουμερα σε εκατονταδες κενα τοποθετησης μεσα στην ιδια εγκυκλιο διορισμων 3/8/2010).

"Πολιτικη ειναι η Τεχνη του εφικτου", η Κα Υπουργος εχει το μαχαιρι και το πεπονι.. Και εχει ολη τη Δυναμη.. Αρκει να εχει τη εληση να αρει μια Αδικια που υπαρχει απο χθες (3/8/2010), με την εγκυκλιο διορισμων εκπαιδευτικων, εις βαρος των Εκπαιδευτικων Τεχνικων Ειδικοτητων.

Μ' εκτιμηση
Φελεκης Γιαννης
Εκπαιδευτικος ΠΕ17.04 Ηλεκτρονικος ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ

ΥΣ: Οι συντεχνιες μονο κακο εκαναν και κανουν στην Ελλαδα... Αυτο ας το καταλαβουν αυτοι που ακομη και σημερα παλευουν εις βαρος της οποιας αναπτυξης μπορει να εχει η χωρα μας!!!

από taxalia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...