Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η διαρκής υποτίμηση του περί δικαίου αισθήματος


«Πάντοτε θεωρούσα ότι οι πολιτικοί άνδρες στερούνται σεμνότητας», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, αναφερόμενος στον πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί, «φωτογραφίζοντας» παράλληλα το σύνολο του πολιτικού κόσμου. 
Στα καθ’ ημάς, η διαπίστωση περί έλλειψης σεμνότητας φαντάζει πταίσμα, από τη στιγμή που οι πολιτικοί ταγοί της Ελλάδας φαίνεται να καταδεικνύουν μία πρωτοφανή συμπεριφορά διαρκούς υποτίμησης του περί δικαίου αισθήματος. Ας θυμηθούμε τρία χαρακτηριστικά περιστατικά των τελευταίων μηνών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή που εξετάζει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών είπε τα εξής: «Μας ρωτάνε οι πολίτες που φάγαμε τα λεφτά. Μαζί τα φάγαμε, αφού σας διορίζαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί σε μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος».
Είχε προηγηθεί, τον Αύγουστο, δήλωση του πρώην Υπουργού της ΝΔ και κατόπιν εκλεγμένου βουλευτή με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ότι τα λεφτά τα φάγανε οι πολίτες και αυτοί πρέπει να τα φέρουν πίσω.
Έναν μήνα πριν τις παγκαλοανδριανοπουλικές… σοφίες, στις 18 Ιουλίου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και νυν βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος αρνήθηκε να πληρώσει εισιτήριο αξίας 15,50 ευρώ προκειμένου να ταξιδέψει από την Κω στην Πάτμο, επικαλούμενος την βουλευτική του ιδιότητα και παρά την επισήμανση που του έγινε ότι απαιτείται για τη νόμιμη επιβίβασή του η έκδοση εισιτηρίου, έστω και μηδενικού. 
Η άρνησή του αυτή, μάλιστα, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητώντας την αποζημίωση της εταιρείας από τη Βουλή.


Η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τον πρόεδρο να προβεί σε συστάσεις προς τους Έλληνες βουλευτές, «οι οποίοι όλοι έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό για να τον υπηρετούν και όχι για να διεκδικούν προνόμια και να αξιώνουν διαφορετική μεταχείριση από τον απλό πολίτη, προκειμένου να αποφεύγονται αμετροεπείς συμπεριφορές, που δεν τιμούν κανέναν και επιτείνουν το κλίμα δυσαρέσκειας που υφίσταται σήμερα».
Ύβρις
Τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές στην εποχή του μνημονίου, με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας να υφίσταται δραματική υποβάθμιση των όρων ζωής τους, συνιστούν ύβρη. Την ίδια στιγμή όμως αποτυπώνουν ανάγλυφα τη νοοτροπία του, απελπιστικά ανεπαρκούς, πολιτικού προσωπικού της χώρας. Νοοτροπία που έχει παγιωθεί σχεδόν από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και εκφράζει την αδυναμία-απροθυμία-δειλία (διαλέξτε όποια λέξη θέλετε), των αναρμο-αρμόδιων να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους.
Οι σύγχρονοι Λουδοβίκοι
Πέρα από την οργή που προκάλεσαν οι δύο μεγαλόστομοι ρήτορες-εξισώνοντας τους ρουσφετολογικούς διορισμούς μίας «εκλεκτής» μειοψηφίας με την πραγματικότητα της ανεργίας, της αγωνίας και της επαγγελματικής αβεβαιότητας, που υπάρχει για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας- οι δηλώσεις τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και για έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο: 
Γιατί οι διαφορές ανάμεσα στις δικές τους αποδοχές και τα προνόμια που απολαμβάνουν με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων που κατά την δήλωση Πάγκαλου «βόλεψαν», είναι χαοτικές. Είναι χρήσιμο να δούμε τις απολαβές των 300 βουλευτών στην Ελλάδα του 2010.
Οι εθνοπατέρες μας πληρώνονται 5.490 ευρώ τον μήνα και εκτός του…. βασικού τους μισθού λαμβάνουν 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής αλλά και μηνιαίο επίδομα γραφείου ύψους 936 ευρώ (!!!). 
Η σύνταξή τους έχει καθοριστεί στα 1500 ευρώ ύστερα από δύο κοινοβουλευτικές θητείες, ποσό που προσαυξάνεται έως το 17ο έτος της θητείας τους, οπότε και η σύνταξη αντιστοιχεί στο 80 % της αποζημίωσης.
Επίσης οι βουλευτές της περιφέρειας λαμβάνουν επιπλέον 1000 ευρώ τον μήνα ως επίδομα στέγης και επίδομα κίνησης από 364 έως 607 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση της εκλογικής τους περιφέρειας από την Αθήνα.
Οι τεράστιες διαφορές όμως βρίσκονται στα εξτρά επιδόματα που παίρνουν για να… τα βγάλουν πέρα. Η απαρίθμησή τους κόβει την ανάσα
-Κάλυψη 11000 ευρώ τον χρόνο (917 ευρώ τον μήνα) για τηλεφωνικά έξοδα
-Δικαίωμα δωρεάν μετακινήσεων με τραίνα-υπεραστικά λεωφορεία και πλοία εσωτερικών γραμμών καθώς και 104 κουπόνια μετακίνησης με το αεροπλάνο για τους βουλευτές της περιφέρειας και με προορισμό την περιφέρειά τους
-Κάλυψη εξόδων για την πρόσληψη ενός επιστημονικού συνεργάτη και δικαίωμα απόσπασης 3 συνεργατών από το Δημόσιο
-Κάλυψη εξόδων για την πρόσληψη ενός συνοδού ασφαλείας
-Παροχή αυτοκινήτου μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης με εταιρεία leasing
-Κάλυψη εξόδων αποστολής έως και 1000 επιστολών ανά μήνα, που φτάνει τις 2000 για την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα
Επιπλέον οι βουλευτές συνεχίζουν να λαμβάνουν τον 15ο και 16ο μισθό ως επιδόματα (!!!).
Σύσσωμη η πολιτική τάξη αντιμετώπισε με αδιαφορία κάνοντας ότι δεν ακούει τις ολοένα περισσότερες φωνές που έκαναν λόγο για την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών αλλά και την κατάργηση του 15ου και 16ου μισθού. 
Αυτή τη στιγμή και υπό τις συνθήκες τις οικονομικής κατοχής που έχει επιβάλλει η τρόικα, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 19.764.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για την πληρωμή των μισθών των 300 (όχι της Σπάρτης δυστυχώς).
Υποτιμούν τη νοημοσύνη
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία μελών της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, οι βουλευτές στην Ελλάδα κοστίζουν πέντε ή και έξι φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πηγή: εφημερίδα ‘Το Βήμα 16/05/2010).
Αντί λοιπόν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, θα πρέπει να εξηγηθεί με ποια κριτήρια κοστολογούν τις…. υπηρεσίες που προσφέρουν στην χώρα τόσο ακριβά
. Όπως θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν αρχαία ελληνική τραγωδία. 
Ίσως έτσι θυμηθούν, ότι η υπέρμετρη αλαζονεία (ύβρις) ακολουθείται από την τιμωρία δια της Θείας Δίκης(Νέμεσις).  
Το μόνο ερωτηματικό είναι με ποια μορφή θα έρθει.

από enomenoiblogers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...