Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Το ελληνόπουλο που μαγεύει με τις νότες του




Ενα μεγάλο ταλέντο στον χώρο της κλασικής μουσικής φαίνεται πως κάνει την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη! Ο λόγος για τον 23χρονο Γιάννη Αγγελάκη, φοιτητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο οποίος άγγιξε την κορυφή στους δύο διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής σύνθεσης όπου συμμετείχε, κερδίζοντας ισάριθμα βραβεία.

Οι μελωδίες του Γιάννη Αγγελάκη γοήτευσαν τους ειδικούς από όλο τον κόσμο που κλήθηκαν να επιλέξουν τις καλύτερες συνθέσεις στους μουσικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Σόφια και την Πράγα. Ο 23χρονος συνθέτης κατάφερε να αποσπάσει τη δεύτερη θέση και στις δύο διοργανώσεις, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε δεκάδες συναδέλφους του από όλο τον κόσμο.

«Οι διακρίσεις αυτές είναι πολύ καλές, αλλά δεν είναι κάτι που κρίνει από μόνο του τη δουλειά σου. Είναι περισσότερο μια επιβεβαίωση ότι η μουσική που γράφεις έχει απήχηση και σε κάποιους άλλους» δηλώνει στην «Espresso» ο Γιάννης Αγγελάκης.

Σε ειδική συναυλία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο 23χρονος φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ άκουσε την ορχήστρα Sofia Soloists να παίζει το έργο του «Quaint Tale of a Flower». Ηταν το έργο που του χάρισε το δεύτερο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης για ορχήστρα εγχόρδων «Sofia 2010 International Composition Competition», όπου ανταγωνίστηκε 83 συνθέτες από 28 χώρες.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Γιάννης συμμετείχε και στον διαγωνισμό «1st International Antonin Dvorak Competition» που είχε γίνει στην Πράγα της Τσεχίας. Επρόκειτο για έναν διαφορετικό διαγωνισμό, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνθέσουν δύο έργα μέσα σε πέντε ημέρες. Στη διοργάνωση αυτή συμμετείχαν συνολικά περίπου 80 συνθέτες που είχαν χωριστεί σε δύο ηλικιακά γκρουπ (junior: 18-23 ετών και senior: 24-33 ετών). Εκεί ο Γιάννης αναδείχθηκε δεύτερος στην κατηγορία junior.

Ο 23χρονος φοιτητής αγαπάει και δουλεύει πάνω στην κλασική μουσική, ενώ οι συνθέτες που τον έχουν επηρεάσει περισσότερο είναι ο Ραχμάνινοφ, ο Στραβίνσκι και ο δάσκαλός του, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Σαμαράς. Εχει ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές του στην κιθάρα, παίζει πιάνο και ετοιμάζεται για μεταπτυχιακά στην Αμερική, αφού πρώτα πάρει το πτυχίο του. «Τώρα στέλνω τα χαρτιά μου σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Με ενδιαφέρουν πολύ το Juliard και το Manhattan School of Music, που είναι μουσικές σχολές παγκόσμιας κλάσης, και το Columbia, που έχει ανεπτυγμένο μουσικό τμήμα» λέει ο Γιάννης Αγγελάκης, που βλέπει τη μουσική σύνθεση ως μονόδρομο στο επαγγελματικό του μέλλον.

«Οφείλω να πω ότι είναι εξαιρετική περίπτωση ατόμου, ιδιαίτερα ταλαντούχου, πολύ εργατικού, με όμορφα οράματα και όμορφους στόχους» δηλώνει για τον μαθητή του ο καθηγητής Χρήστος Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό του ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει τους νέους και ειδικά εκείνους που ασχολούνται με την κλασική μουσική, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταφεύγουν στο εξωτερικό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...