Αλλη μια υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαίωσης μέσω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού οι τουρκικές αρχές επέστρεψαν τρία ακίνητα της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά την απόφαση που έλαβε στις 30 Μαρτίου Πρωτοδικείο στην Τένεδο, αλλά με τρόπο πρωτότυπο, αφού οι τουρκικές αρχές είχαν εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, προτού ακόμη συνέλθει το τουρκικό δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο δίκης.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά την απόφαση που έλαβε στις 30 Μαρτίου Πρωτοδικείο στην Τένεδο, αλλά με τρόπο πρωτότυπο, αφού οι τουρκικές αρχές είχαν εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, προτού ακόμη συνέλθει το τουρκικό δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο δίκης.
Το ΕΔΑΔ στις 6 Οκτωβρίου 2009 είχε αποφασίσει ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας, λόγω της δήμευσης οκτώ ακινήτων της κοινότητας, η οποία είχε κάνει ισάριθμες προσφυγές. Από αυτές, για τις πέντε περιπτώσεις το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση 173.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα τρία ακίνητα έκρινε ότι αυτά πρέπει να επιστραφούν.
Μετά την απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, ζητήθηκε από πλευράς της κοινότητας η αναψηλάφηση της υπόθεσης, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Στρασβούργου.
Η τουρκική πλευρά, στις 27 Απριλίου 2010, είχε καταβάλει το ποσό των 173.000 ευρώ, που είχε επιβληθεί ως πρόστιμο. Ενα χρόνο αργότερα και χωρίς να περιμένει την αναψηλάφηση στο δικαστήριο, προχώρησε και στην κτηματογράφηση υπέρ της κοινότητας, δηλαδή στην επιστροφή των τριών ακινήτων.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2011 προχώρησε στην εγγραφή των τίτλων υπέρ της κοινότητας, έπειτα από σχετική εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας Δαρδανελίων.
Υστερα από όλα αυτά, το δικαστήριο στην Τένεδο συνήλθε προχθές, μετά το αίτημα αναψηλάφησης, αλλά αποφάσισε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη δίκη, αφού στο μεταξύ έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΔΑΔ. Την άποψη αυτή εξέφρασαν κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι και της κοινότητας αλλά και του τουρκικού θησαυροφυλακίου. Η απόφαση είναι εφέσιμη.
Την όλη υπόθεση χειρίστηκε από πλευράς κοινότητας ο δικηγόρος Ιωάννης Κτιστάκις, νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Τούρκος συνεργάτης του Τζεμ Σοφούογλου, οι οποίοι είχαν χειριστεί και την υπόθεση της επιστροφής του κτηρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκίπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώπιον του ΕΔΑΔ. *
Διαβάστε επίσης
Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Τουρκία
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Πολιτική
Δεν αλλάζει η έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου
Ένοχοι τρεις για την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου
Στήριξη Παγκάλου σε Παπακωνσταντίνου
Δημ. Δρούτσας: Δεν τίθεται θέμα έλευσης του Καντάφι στην Ελλάδα
Τον Ιούνιο η επόμενη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό
Πηγή: www.enet.gr
από taxalia