Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η αποχή είναι για τους βλάκες

Καταρχήν, οι τελευταίοι «ρομαντικοί» που απομείνατε πια, παραδεχτείτε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις βουλευτικές. Ας σταματήσει αυτή η μαλακία περί διαφορετικών και ανεξάρτητων μεταξύ τους θεσμών. Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις εκλογές της Κυριακής με το μέλλον της κυβέρνησης.

Πάμε στο θέμα της αποχής, διακρίνοντας μια τάση φέτος να μην πάνε πολλοί στις κάλπες, για να «απαντήσουν» στις πολιτικές που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας. Όχι απλά είναι λάθος η σκέψη αυτή, αλλά αγγίζει τα όρια του «αντιδημοκρατικού εγκλήματος». Δε μ’αρέσουν οι πομπώδεις χαρακτηρισμοί, εδώ όμως ήταν απαραίτητος.

Θέλω να τονίσω μερικές αφελείς δικαιολογίες που ακούγονται για την αποχή και ν'ανταπαντήσω:

1. Τι σημαίνει «δε θέλω να ψηφίσω επειδή οι πολιτικοί μάς γαμάνε»; Αν σε βιάσουν στο δρόμο, θα κάνεις αποχή από το κατηγορητήριο, για να «τη σπάσεις» στον βιαστή;

2. Τι σημαίνει  «αφού δε θα με βοηθήσει κανείς, γιατί να ψηφίσω»; Ένας λόγος παραπάνω για να ψηφίσεις. Αφού είσαι πλέον απαγκιστρωμένος από τα ρουσφέτια, ήρθε η ώρα να ψηφίσεις με άλλα κριτήρια. Τα σωστά.

3. Τι σημαίνει «δεν ασχολούμαι με την πολιτική, δεν ψηφίζω»; Επειδή βαριέσαι (δεκτό) να παρακολουθήσεις νομοσχέδια, συζητήσεις στη βουλή και καβγάδες στα τηλεπαράθυρα, πρέπει και να αδιαφορείς για το τι αποφασίζουν οι πολιτικοί για σένα;

4. Τι σημαίνει «και να ψηφίσω, δεν αλλάζει τίποτα»; Δε σου ζητήσαμε ν’αλλάξεις τον κόσμο, αλλά να κάνεις μια πράξη για να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου.

5. Τι σημαίνει «όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, δεν ψηφίζω κανέναν»; Αφού τους βλέπεις όλους ίδιους (όπως κι εγώ), ψήφισε κάποιον που δεν έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί πρώτος, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πολυφωνία και ισορροπία. Είναι τόσο απλό…

Το θέλετε και σε εικόνα; Ορίστε…


ΥΓ1. Για να είμαι ξεκάθαρος απέναντί σας, δηλώνω πως την Κυριακή θα ψηφίσω τους υποψηφίους του ΚΚΕ (για πρώτη φορά στη ζωή μου). Παραμένω φιλελεύθερος, είμαι σχεδόν πλήρως αντίθετος με την τακτική και την ιδεολογία που εκπροσωπεί το ΚΚΕ και δεν έχω σκοπό να αβαντάρω το κόμμα του Περισσού. Ο σκοπός μου έχει καθαρά συνειδησιακό κίνητρο. Θέλω να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός και αποφάσισα να ψηφίσω ένα μικρό κόμμα, το οποίο όμως να έχει τη δυνατότητα να μπει σε περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο (αλλιώς πάει χαμένη η ψήφος). Αν καταφέρω να επηρεάσω έστω κι έναν αναγνώστη σήμερα, θεωρώ πως άξιζε τον κόπο να γραφτεί αυτό το κείμενο.

ΥΓ2. Είπε κάτι πολύ σωστό προχθές ο Κανάκης. Η ψήφος δεν είναι υποχρέωση, αλλά δικαίωμα.
 
από drseeng
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...