Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

"Κοπιαστική διαδικασία το σπάσιμο του κέλυφους...!"




Αντιμέτωπα με ένα κέλυφος έρχονται πολλά ζώα τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής τους. Η διαδικασία του σπασίματός του, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη γη, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαίτερα κοπιαστική και απαιτεί επιδεξιότητα και αρκετή υπομονή εκ μέρους τους.

Δύο Γερμανοί φωτογράφοι, η Χάντι και ο Χανς-Γίργκεν Κοχ κατάφεραν να απαθανατίσουν τη στιγμή που τα νεογέννητα πτηνά, ερπετά κι έντομα βγαίνουν στην κυριολεξία από το αβγό τους.

Η αφρικανική στρουθοκάμηλος γεννιέται μέσα από ένα αβγό διαμέτρου δεκαπέντε εκατοστών, ύστερα από έξι εβδομάδες επώαση. Η φύση έχει προικίσει τα νεογέννητα με ένα πολύ δυνατό μυ στο λαιμό τους, χάρη στον οποίο καταφέρνουν να τρυπήσουν το σκληρό κέλυφος του αβγού τους.
Εξίσου -αν όχι περισσότερο κοπιαστικό- είναι και το ξεκίνημα της ζωής των μαύρων χελωνών, τα αβγά των οποίων θάβονται από τις μητέρες τους στο νοτιοαφρικανικό έδαφος. Αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν τη διπλή πρόκληση του σπασίματος του αβγού τους και της αναρρίχησής τους στην επιφάνεια.

Οι πιγκουίνοι της Αφρικής πάλι χρησιμοποιούν το ράμφος τους, το οποίο είναι ενισχυμένο στην άκρη του ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Πιο χρονοβόρα και κοπιαστική για τα αρσενικά της οικογένειας είναι η διαδικασία γέννησης των πιγκουίνων της Ανταρκτικής.

Τη διαδικασία επώασης των αβγών που γεννάνε τα θηλυκά αναλαμβάνουν τα αρσενικά, φροντίζοντας να τα διατηρούν ζεστά σε μια πτύχωση της κοιλιάς τους για δύο ολόκληρους μήνες.

Σε περίπτωση μάλιστα που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες, αναλαμβάνουν να τα μετακινήσουν σε άλλη, ασφαλέστερη διαδικασία, κρατώντας τα σφιχτά κολλημένα στο σώμα τους.
 
 από apolitistosteki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...