Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

"Σχετικά με το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης"


Η επιλογή της θέσης του Δημαρχείου της πόλης θέτει πολλά ερωτηματικά , για την επίδρασή του στο κυκλοφορικό , στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη της πόλης .

1. Ένα Δημαρχείο αποτελεί πόλο έλξης και δημιουργίας χιλιάδων δραστηριοτήτων .
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των μετακινήσεων ανθρώπων , την αύξηση κυκλοφορίας αυτοκινήτων ...
σε μία από τις πλέον ήδη επιβαρημένες περιοχές της πόλης . Χωρίς αμφιβολία θα δημιουργήσει κυκλοφορικό πρόβλημα και ρύπανση.
Ενώ λοιπόν σε κάθε σύγχρονο σχεδιασμό κυρίαρχη παράμετρος είναι η κυκλοφοριακή ελάφρυνση , εδώ σχεδιάστηκε ανάποδα.

2. Είναι ένα κτίριο με μεγάλο όγκο , δίπλα σε δύο χαμηλότερα κτίρια , αρίστης αρχιτεκτονικής και μείζονος σημασίας.
Το Βυζαντινό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν εκεί.
Το Δημαρχείο τα καλύπτει πλέον με τον όγκο του και τα υποβαθμίζει, κάτι που έπρεπε να ληφθεί υπόψη.

3. Η θέση εκείνη ήταν ένας ανοικτός ελεύθερος χώρος , από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην πόλη και θα έπρεπε να παραμείνει ελεύθερος και να δημιουργηθεί ..π.χ. πράσινο με υγρό στοιχείο.
Αντί όμως τούτου ένας νέος όγκος μπετόν ξεφύτρωσε , και ο Δήμος « χωρίς αιδώ χωρίς ντροπή » θάρθει αργότερα και θα δεσμεύσει ένα οικόπεδο κάποιου δύσμοιρου οικογενειάρχη για πράσινο .
Τότε στην επιχειρηματολογία του θα θυμηθεί την ανάγκη κατασκευής πρασίνου .

4. Είναι γνωστό , ότι οι άνεμοι που έρχονται από και προς τον Θερμαϊκό ανάλογα με την ώρα , εισέρχονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης από τους κάθετους προς την παραλία δρόμους και γενικά από τα άκτιστα ανοίγματα που βρίσκουν. Η ευεργετική σημασία για το κλίμα της πόλης και την ανανέωση και καθάρισμα της ατμόσφαιρας είναι τεράστια.
Και όμως ένας νέος όγκος μπετόν θα τους περιορίσει , διότι ένα νέο φράκτη τοποθετήσαμε μπροστά τους .

5. Σκέφτηκε κανείς , πόσο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μία νέα περιοχή της πόλης , πόσες νέες δραστηριότητες θα αναπτύσσονταν γύρω από το Δημαρχείο εάν εκτίζετο σε μία από τις λεγόμενες υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης .
Στην Ευρώπη αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό αντίστοιχων κτιρίων αγαπητοί πολεοδόμοι .
Στο γνωστό και υποβαθμισμένο σε όλους μας π.χ. Χάρλεμ , η δημιουργία γραφείων παλαιού Προέδρου των ΗΠΑ σε κεντρική του πλατεία , η κατασκευή μαγαζιού με αθλητικά του Μ.Τ παλαιού αστέρα του ΝΒΑ, αναβάθμισαν την περιοχή, δημιούργησαν χρήσεις γης και εμπορικό ενδιαφέρον, δίνοντας ασφάλεια και ποιότητα σε υποβαθμισμένες έως τότε περιοχές.

6. Στην πόλη μας , το ακριβότερο και πλέον περιζήτητο σπίτι και γραφείο είναι αυτό που έχει θεά στη θάλασσα . Και όμως θα προσέξετε ότι στο Δημαρχείο μία από τις ωραιότερες όψεις του , που βλέπει όλη τη θάλασσα και τον Λευκό Πύργο είναι αναλογικά με πολύ μπετόν και είναι τοποθετημένα τα κλιμακοστάσια και οι διάδρομοι. "

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

από troktiko
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...