Τα σκάνδαλα που ταλάνισαν τη χώρα, όπως η υπόθεση του Βατοπεδίου και της Siemens, μέσα στο 2009 ήταν η κύρια αιτία για να κατρακυλήσει η Ελλάδα 14 θέσεις στον πίνακα με τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου.
Η ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (TI) κατατάσσει την Ελλάδα στην 71η θέση (57η πέρυσι) μεταξύ 180 κρατών.
Ωστόσο, καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία
Ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς βασίζεται σε εκτιμήσεις κοινωνικών ομάδων όπως επιχειρηματίες, αναλυτές οικονομικών κινδύνων, δημοσιογράφους, οι οποίοι βαθμολογούν κάθε χώρα από το 0 μέχρι το 10, ανάλογα με το πόσο διεφθαρμένες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες κι όχι μόνο.
Η «βουτιά» της Ελλάδας στην κατάταξη δείχνει ότι δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες μπορούν να σταθούν οι αρμόδιοι φορείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης δείχνει ότι δεν έχουμε πείσει ούτε τη διεθνή οικονομική κοινότητα ούτε την κοινωνία των πολιτών ότι υπάρχει σταθερό πλάνο αντιμετώπισης των εστιών διαφθοράς, γεγονός που παίζει αρνητικό ρόλο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,8 και βρίσκεται μαζί με Βουλγαρία, Σκόπια και Ρουμανία στην 71η θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μας έχουν ξεπεράσει πλέον η Γκάνα και το Μαυροβούνιο (69η θέση), το Κουβέιτ, η Γεωργία και η Κροατία (66η θέση).
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, η Οργάνωση προτρέπει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά ιδιαίτερα στο επίπεδο του τραπεζικού απορρήτου των πλούσιων χωρών που επιτρέπει να αποκρύπτονται μεταβιβάσεις βρόμικου χρήματος.
Η Νέα Ζηλανδία, η Δανία και η Σιγκαπούρη είναι οι τρεις «λιγότερο διεφθαρμένες» χώρες. Οπως κάθε χρόνο, οι εμπόλεμες χώρες είναι αυτές που θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένες, με το Αφγανιστάν και τη Σομαλία να είναι οι χειρότερες.