Ο ευρύτερος τομέας της Πληροφορικής θα αποτελέσει μια παγκόσμια “ατμομηχανή” της απασχόλησης στα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 5,8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα από την εξειδικευμένη εταιρία International Data Corporation (IDC).
Η έκθεση εκτιμά ότι η Πληροφορική θα αποτελέσει την αιχμή του αναπτυξιακού δόρατος και ως κλάδος θα πρωτοστατήσει στην έξοδο των οικονομιών του πλανήτη από την κρίση, δημιουργώντας πάνω από 75.000 σημαντικές νέες επιχειρήσεις ως το 2013 και προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας με μέσο ρυθμό 3% ετησίως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
“Οι χώρες που ενισχύουν την καινοτομία και επενδύουν στις υποδομές, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες των πολιτών τους, θα έχουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά”, δήλωσε ο Στιβ Μπάλμερ, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, η οποία ήταν ο χορηγός της έρευνας της IDC, που μελέτησε την μελλοντική επίδραση της πληροφορικής σε 52 χώρες, οι οποίες συνεισφέρουν το 98% των παγκόσμιων δαπανών στον τομέα αυτό.
Η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής αναμένεται να είναι τριπλάσια από την αύξηση των θέσεων εργασίας γενικά στις οικονομίες του πλανήτη, καθώς σιγά-σιγά βγαίνουν από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την IDC, ενώ ο κόσμος ακόμα υποφέρει από την ύφεση, παρατηρείται ήδη μια τεχνολογική “αναγέννηση”, που σηματοδοτείται από διαρκείς παρουσιάσεις στην αγορά νέων προϊόντων λογισμικού και ηλεκτρονικών συσκευών.
Η IDC εκτιμά ότι οι δαπάνες διεθνώς για προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό λίγο πάνω από 3%, δηλαδή με περίπου τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την αναμενόμενη μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ των χωρών ως το 2013. Ακόμα πιο σημαντική – γύρω στο 4,8% ετησίως -εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση του τζίρου ειδικότερα για λογισμικό, το οποίο θεωρείται ότι θα αποτελέσει την κυρίαρχη δύναμη πίσω από την αναζωογόνηση της αγοράς πληροφορικής.
Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι σταδιακά θα υλοποιείται η νέα πραγματικότητα του “υπολογιστικού νέφους”, όπου οι διάφορες εφαρμογές πληροφορικής θα παρέχονται στους χρήστες (εταιρίες και ιδιώτες) online με την μορφή υπηρεσιών πλέον και όχι ως πακέτα λογισμικού που θα αγοράζονται και θα εγκαθίστανται στα κομπιούτερ των χρηστών. Η εξοικονόμηση χρημάτων που θα προκύψει για τον χρήστη (ο οποίος πια δεν θα νοιάζεται για τη συντήρηση, ανανέωση κλπ των προγραμμάτων του λογισμικού του), αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον αύξηση της ζήτησης για νέα προϊόντα πληροφορικής.
από thenetwar.com