Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Περί «Οικολογίας» και ΑΠΕ ο λόγος...

New Neuromancer για το TaXalia

Ο όρος «Οικολογία», όπως διάφοροι άλλοι όροι στο παρελθόν (π.χ. ΝΑΤΟ, ΟΝΕ, Τρομοκρατία, Χρηματιστήριο κτλ.), εισήλθε στην «ελληνική» «κοινωνία» ως Δούρειος Ίππος, από την Κερκόπορτα που ονομάζουμε ΠΜΜΕ (Παρωχημένα Μέσα Μαζικής Επιβολής).

Είναι άλλη μία δημιουργία του μάρκετινγκ, ή για την ακρίβεια, άλλο ένα εργαλείο της «κοινωνική μηχανικής» (ή της «αντίστροφης κοινωνικής μηχανικής»), που θα χρησιμοποιηθεί (χρησιμοποιείται ήδη) από την αδηφάγα «ελίτ» για τον (περαιτέρω) έλεγχο (οικονομικό, πολιτικό κτλ.) των υπερκαταναλωτικών κοινωνιών. Με άλλα λόγια, ο (παρα)πλανητικός όρος «οικολογία» έχει τόση σχέση με την πραγματική οικολογία, όση ο όρος «ανθρωπιστικός» (σημ. στο «ανθρωπιστικός βομβαρδισμός» ) με τον άνθρωπο.

 

Η «Οικολογία» χρησιμοποιείται έντεχνα και παραπλανητικά, από τους πολιτικούς και τους επικοινωνιολόγους, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά (χωρίς αντιδράσεις) τα υψηλά κόστη (σε καιρούς κρίσεως) της «Πράσινης Ανάπτυξης», που θα επωμιστούν οι πολίτες. Οι οποίοι θα εξαναγκαστούν μέσω των «πράσινων τελών» να πληρώσουν την κατά πάρα πολύ ακριβότερη πράσινη ενέργεια (βλ. παρακάτω) που θα προέρχεται από πάρκα ΑΠΕ* ιδιωτών.

Η στρατηγική της εξαπάτησης περιλαμβάνει: Κατασκευή «ειδημόνων
» που θα πείσουν με το «επιστημονικό» τους κύρος για την ανάγκη χρήσης των ΑΠΕ (ή ΗΜΕ), γελοιοποίηση οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης (καθώς και των προσώπων που την εκφράζουν), κινδυνολογία κι εκφοβισμός της άβουλης μάζας με την επίκληση της «κλιματικής αλλαγής», κατασκευή ψεύτικων δημοσκοπήσεων, επιστράτευση «τακτικών ομάδων προπαγάνδας» που απαρτίζονται από ανθρώπους ικανούς να «αιχμαλωτίζουν» την προσοχή του λαού και να κατευθύνουν το συναίσθημά του (π.χ. ηθοποιοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι κτλ.) , αποσιώπηση – φιλτράρισμα των οικολογικών ενστάσεων που αφορούν τους πιθανούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από φωτοβολταϊκά που (μπορεί να) περιέχουν τοξικές ουσίες (στα πάνελ ή τους συσσωρευτές ενέργειας), ή των ενστάσεων που αφορούν την τσιμεντοποίηση των βουνοκορφών από τις αιολικές μηχανές, ή των τεμαχισμό του φυσικού τοπίου, η την έκλυση μεθανίου στα υδροηλεκτρικά έργα (από την αποσύνθεση των φυτών του πυθμένα) κ.α. Επίσης αποσιώπηση, σε εποχές κρίσεως (όπως μας λένε), του κύριου αρνητικού των ΑΠΕ που είναι το αυξημένο κόστος της ενέργειας που παράγουν, εξαιτίας του μικρού συντελεστή απόδοσης που έχουν (περίπου 25%). Συγκεκριμένα, η παραγωγή ρεύματος στοιχίζει στο ΔΕΣΜΗΕ τις εξής τιμές αγοράς: € 400+/MWhr από φωτοβολταϊκά, € 120-140/MWhr από αιολικά, ενώ το κόστος από τα θερμοηλεκτρικά είναι μόλις € 35/MWhr. Αυτή η τελευταία αποσιώπηση του κόστους των ΑΠΕ (έως 1000% πάνω από το συμβατικό) «επικοινωνείται» ύπουλα με την παρουσίαση δήθεν δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τους πολίτες, να είναι διατεθειμένοι, να πληρώσουν «ευχαρίστως» την ακριβότερη (κατά πάρα πολύ) «πράσινη» ενέργεια.

Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται είναι η εκμετάλλευση της «οικολογικής συνείδησης» των πολιτών. Οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν οικολογική συνείδηση, αλλά «οικολογικές τύψεις», λόγο της απομόνωσής τους από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο μολύνουν έτσι κι αλλιώς μέσω του υπερκαταναλωτισμού. Δηλαδή, αυτής της υποβολιμαίας (από τους ίδιους μηχανισμούς που προβάλουν την δήθεν «οικολογική ευαισθησία») επιθετικής παρόρμησης για ικανοποίηση κάθε βουλιμικής επιθυμίας, που είναι η κατ’ εξοχήν αντιοικολογική (και ανίατη) «ασθενικά» από την οποία «πάσχουν» οι άνθρωποι των «προηγμένων» χωρών.

Δεν ήμαστε κατά της πραγματικής Οικολογίας και του Οικολογικού Κινήματος, ούτε κατά των ΑΠΕ. Είμαστε κατά των φενακιστών της «Οικολογίας» και του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η λειτουργία των ΑΠΕ από τους πολιτικούς και τους διαπλεκόμενους με αυτούς κρατικοδίαιτους «επενδυτές», που γι’ άλλη μια φορά θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να χρεωθούν τις (χρηματοδοτημένες) «επενδύσεις». Είμαστε κατά της «Κεφαλαιοκρατική Οικολογίας»** που αποσκοπεί στον αποκλειστικό διαχειριστικό έλεγχο των κοινόχρηστων και κοινωφελών φυσικών πόρων από τους λίγους.

Επίσης, είμαστε κατά της «Φοροεισπρακτικής Οικολογίας» ενός φαρισαϊκού κράτους, που ενώ το ίδιο δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας, θεσπίζει νόμους για πρόστιμα και τέλη στον απλό πολίτη (σημ. που δεν εκπαίδευσε με το άθλιο «εκπαιδευτικό σύστημα», ώστε να έχει οικολογική συνείδηση) με πρόφαση τη δήθεν οικολογική ευαισθησία.

Είμαστε υπέρ μιας «Ουσιαστικής Οικολογίας» ή «Πατριωτικής Οικολογίας» ή «Κοινωνικής Οικολογίας», που θα έχει στο κέντρο της τον οικολογικά ευαίσθητο άνθρωπο – πολίτη, κι όχι των εγωπαθή καταναλωτή ή των εγωπαθή και ασύδοτο (οικονομικά ισχυρό) ιδιώτη. Είμαστε υπέρ της χρηματοδότησης της ενεργειακής αυτάρκειας των νοικοκυριών κι όχι των μεγαλοεργολάβων. Άλλωστε, οι ΑΠΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των μεγάλων αστικών περιοχών ή της βιομηχανίας (με τη σημερινή τεχνολογία).

Τα συμφέροντα του νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, της λεγόμενης «Πράσινης Οικονομίας» (ή «Πράσινης Κονόμας» [κράτους και κεφαλαίου]), είναι τεράστια. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ χωρίς μελέτη, μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον μιας περιοχής. Η παραπληροφόρηση από τα διαπλεκόμενα ΠΜΜΕ ή τους διαπλεκόμενους «επιχειρηματίες - επιστήμονες» έχει αρχίσει.

Ελπίζουμε η «ελληνική κοινωνία» να τα καταφέρει και να μην βρεθεί, γι’ άλλη μια φορά, απροετοίμαστη και ξανά εγκλωβιστεί…
NewNeuromancer


(για να συμμετάσχετε στον διάλογο με σχόλια κλικ εδώ )

από taxalia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...