Με αφορμή μια φωτογραφία από τα Άγια Θεοφάνεια του 1918 στη Φλώρινα, αποφασίσαμε να ψάξουμε λίγο παραπάνω το θέμα, για να σας μεταφέρουμε περισσότερες πληροφορίες, μιας που βρισκόμαστε ακόμα σε αυτή την όμορφη πόλη. (Σημ.: Στις φωτογραφίες αυτής της ανάρτησης, κάντε κλικ επάνω τους, για να τις δείτε σε μεγέθυνση.)
Στην παλαιά φωτογραφία (του 1918) βλέπουμε την κατάδυση του Σταυρού στον ποταμό «Σακουλέβα», που διασχίζει την πόλη της Φλώρινας, από μία γέφυρα κοντά στο χώρο της «πλατείας Ερμού» – εκεί όπου βρισκόταν η παλαιά αγορά της πόλης. Η «πλατεία Ερμού», μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετονομάστηκε σε «πλατεία Ρούζβελτ», για να μετονομαστεί τελικά σε «πλατεία των Επτά Ηρώων 1944». Η σημερινή όψη της (7/1/2012) είναι όπως την βλέπουμε στην έγχρωμη φωτογραφία, περίπου από την ίδια γωνία που επέλεξε και ο φωτογράφος του 1918. Η κατάδυση του Σταυρού δεν γίνεται πια από αυτήν τη
γέφυρα, αλλά από μία μεγαλύτερη που βρίσκεται κοντά στο μητροπολιτικό
ναό του πολιούχου Αγίου Παντελεήμονα..
Το χαρακτηριστικό τριώροφο κτίσμα που φαίνεται στο κέντρο της παλαιάς φωτογραφίας (πάνω από τις ελληνικές σημαίες) είναι το πρώτο τριώροφο κτίσμα της πόλης της Φλώρινας. Κτίσθηκε το 1845 – 1850 και ήταν η οικία του Λάζαρου Πέιου (βλ. φωτο. 1). Στο ισόγειο του κτίσματος βρισκόταν το κατάστημα υφασμάτων του ιδίου. Το κτίσμα διασωζόταν με όλους τους ορόφους του, αν και σε κακή κατάσταση μέχρι το 2009 (βλ. μικρή ένθετη φωτο. εντός της φωτο. 2). Σήμερα, δυστυχώς, το κτήριο είναι ένα «διατηρητέο» ερείπιο της ιστορίας, καθώς έχει καταρρεύσει ο τελευταίος όροφος, επικίνδυνο για τους πεζούς όπως μας προειδοποιεί μια πινακίδα του δήμου. Κρίμα! Κρίμα!
Δεξιά στο φόντο της φωτογραφίας του 1918 διακρίνεται ο περίφυμος πύργος του ρολογιού, που βρισκόταν από την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι και το 1927 στη θέση της σημερινής πλατείας Καραβίτη, οπότε και κατεδαφίστηκε (δυστυχώς). Επίσης, διακρίνεται ο μιναρές του τζαμιού της αγοράς, που ήταν ένα από τα επτά τζαμιά της πόλης. Το τζαμί της αγοράς ονομαζόταν Carsi Cami ή Yakosu Bey και ο μιναρές του είχε ύψος πάνω από 15 μέτρα. Κατά το 1953 – 1954, το τζαμί κατεδαφίστηκε τελείως. Σήμερα διασώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσης του μιναρέ (βλ. φωτό. 3) που ήταν κατασκευασμένος από πέτρα και αποτελεί ένα από τρία οθωμανικά μνημεία της Φλώρινα. Τα άλλα δύο είναι: το οθωμανικό λουτρό και ο κούλες (αμυντικός πύργος).
Αυτές ήταν οι ιστορίες που μας διηγήθηκαν τα ιστορικά κτίσματα –ή τα ερείπια αυτών– που εντοπίσαμε καθώς περιδιαβαίναμε τη χιονισμένη μακεδονική πόλη, με αφορμή μια παλαιά φωτογραφία όπου απαθανατιστήκαν τα ελληνικά Άγια Θεοφάνεια του 1918, στη Φλώρινα.
Neuromancer
από makpress