Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

EKOFIN: Νέο «μνημόνιο» με αναγκαστικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις


Άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, αναγκαστική πώληση τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημόσιου πλούτου, μειώσεις βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, κατάργηση εφάπαξ και δεκάδες μέτρα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ που συνυπέγραψε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ομόλογοί του και έχει ουσιαστικά το χαρακτήρα νέου μνημονίου, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Το έγγραφο της απόφασης αποδεικνύει ότι:
- Τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση με επίσημες ανακοινώσεις διέψευδε ζήτημα μείωσης συντάξεων και επιχειρούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο θέμα των απολύσεων, προσυπέγραφε τα ίδια μέτρα με τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου, δηλαδή κείμενο απόλυτα δεσμευτικό και προϋπόθεση για τη λήψη των δόσεων του δανείου.
2. Πλέον, δεν μιλάμε για αναθεωρημένο μνημόνιο, αλλά για νέο μνημόνιο που εκτείνεται μέχρι το 2015. Ο στόχος για το έλλειμμα φτάνει μέχρι το 2014 (2,6% του ΑΕΠ).


Κυβερνητική δέσμευση
Ωστόσο, αναγράφεται ρητά η κυβερνητική δέσμευση για δεκάδες εισπρακτικά μέτρα, αλλά και για έσοδα αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 (προηγουμένως μνημονιακός στόχος ήταν τα 35 δισ. ευρώ έως το 2014).
Η παρούσα και οι μελλοντικές κυβερνήσεις υποχρεούνται πλέον να εντάξουν στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας ακίνητα και ΔΕΚΟ, που θα αποτιμηθούν εκ των υστέρων ότι θα έχουν αξία 50 δισ. ευρώ.
3. Καταργείται η απόφαση 2010/320/Ε.Ε. του Μαΐου του 2010, η οποία ουσιαστικά ενέκρινε το μνημόνιο από την πλευρά της Ε.Ε. με υπογραφές των υπουργών Οικονομικών.
Μέχρι τώρα η απόφαση αναθεωρούνταν κάθε τρεις μήνες, ύστερα από τον έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, αφού προσετίθεντο νέα μέτρα, δίδοντας την εντολή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Παράλληλα, ανακοινωνόταν στους πολίτες το αναθεωρημένο μνημόνιο που αποτελούνταν από την απόφαση του Συμβουλίου συν τα μέτρα που δεν είχαν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Πλέον, με την αιτιολογία ότι η απόφαση του 2010 «έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και ουσιωδώς», το Συμβούλιο την αντικατέστησε με νέα. Θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» της οικονομικής πολιτικής της χώρας μέχρι και το 2015.
Η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ
Η απόφαση περιλαμβάνει στις 50 σελίδες της όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν μέχρι το 2015. Τα κατανέμει ανά τρίμηνο και υποχρεώνει την Ελλάδα στη λήψη τους. Δεσμεύει τη χώρα και αν οι αξιολογήσεις για τη «συμμόρφωση της Ελλάδος προς την παρούσα απόφαση» δείξουν ότι δεν έχει συμμορφωθεί, «η Επιτροπή μπορεί να υποδείξει τα μέτρα που χρειάζονται για να τηρηθεί η πορεία της προσαρμογής που χαράσσει η παρούσα απόφαση».
Παρεμβάσεις
Η απόφαση προβλέπει παρεμβάσεις που θα αγγίξουν κομβικά σημεία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα:
  • Υποχρεωτικές απολύσεις και προσωρινή αργία (εργασιακή εφεδρεία) στις δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και αύξηση των τιμολογίων τους.
  • Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων με βάση τη μόνιμη κατοικία.
  • Περικοπές στα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση.
  • Αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν κριθεί ότι η αύξηση των δαπανών του δημοσίου τομέα για συντάξεις έως το 2060 ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ.
  • Ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας «τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015».
  • Συγχωνεύσεις/κλείσιμο και μείωση των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
  • Μείωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους (έλεγχος εισόδου) και εισαγωγή χρέωσης για την παροχή υπηρεσιών σε αλλοδαπούς πολίτες.
  • Αύξηση των εσόδων από διόδια, τέλη, δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων.
  • Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στο φυσικό αέριο και το υγραέριο, αλλά μείωση από τον Δεκέμβριο της φορολογίας των επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.
Ευρωπαϊκή ομάδα κρούσης για την... ελληνική οικονομία
Την ίδια ώρα, ομάδα της Κομισιόν αναλαμβάνει δημοσιονομική επιτήρηση στην Ελλάδα. Τη σύστασή της εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς διαπίστωσε πως δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του μνημονίου Ι τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό σκέλος.
Έργο-αποστολή Ομάδας Κρούσης
Η Ομάδα Κρούσης (Task Force for Greece) θα αναλάβει, με εντολή της Κομισιόν, το έργο του συντονισμού, της παρακολούθησης και της παροχής τεχνικής και κάθε άλλης βοήθειας προς την κυβέρνηση -στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου- και θα συσταθεί αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Η Ομάδα αυτή θα υποβάλλει ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου και θα εκδίδει έκτακτες προειδοποιήσεις, εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους.
Η ομάδα αυτή θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναφέρεται στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, ενώ θα διαθέτει δύο στρατηγεία, ένα στην Αθήνα και ένα στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα είναι σε ανοιχτή γραμμή και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο στρατηγείο που θα βρίσκεται στην Αθήνα θα ενταχθούν όλοι οι κοινοτικοί που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας και είναι τοποθετημένοι σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς (περίπου 25 άτομα). Επικεφαλής του αναλαμβάνει το ανώτερο -μέχρι πρότινος- στέλεχος της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ.
Με πληροφορίες από enet.gr και skai.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...