Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Aστικές Συγκοινωνίες...

Του Πρόδρομου Θεοδουλίδη
αποφοίτου Πολιτικής Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών ΕΚΠΑ
  
H εποχή του Μνημονίου σήμερα, δεν προσυπογράφει μόνο την πτώση της εικόνας μας διεθνώς, αλλά καθιστά και τη βάση για την εφαρμογή κακόβουλων σχεδίων της κυβέρνησης, που στοχεύουν στην αφαίμαξη του πολίτη και των πενιχρών του οικονομικών μέσων.
Οι ανήκουστοι χαρακτηρισμοί των πολιτών από την κυβέρνηση ως «τζαμπατζήδες», δεν συνιστά μονάχα πράξη συκοφάντησης, ενεργοποίησης της έννοιας του «κοινωνικού αυτοματισμού», αλλά και απόδειξη ενορχηστρωμένης τρομοκράτησης του κοινωνικού συνόλου. Σε ποια ευνομούμενη χώρα του Δυτικού πολιτισμού, η κυβέρνηση μιας χώρας θα έσερνε τους πολίτες της στη φυλακή, για τη μη καταβολή του κομίστρου κατά τη μετάβασή του στην εργασία. Όταν την ίδια ώρα, τα σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια της δημόσιας σφαίρας και δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα για το πολιτικό οικοδόμημα, μένουν αδικαιολογήτως ατιμώρητα.
Τούτες οι λογικές και πρακτικές μας γυρνούν πίσω σε εποχές που μόνον τα πιο νοσηρά μυαλά νοσταλγούν αλλά και προσμένουν με ανυπομονησία. Πιο συγκεκριμένα, η αναθεώρηση του νομοσχεδίου για τις Αστικές Συγκοινωνίες προσκρούει σε θέματα που μόνο για το αποδοτικό τους όφελος προς το συμφέρον του πολίτη δεν μπορούν να διακριθούν, για τον οποίο και προορίζεται φυσικά.
Οι αλλαγές που κυρώθηκαν από τη Βουλή, μας επιτρέπουν να εξάγουμε συμπεράσματα, τα οποία απέχουν μακράν από την εξυγίανση του κλάδου:
1. Η συγχώνευση των λεωφορείων και των τρόλεϊ με τη δημιουργία νέου συγκοινωνιακού χάρτη συνιστά τον περιορισμό των δρομολογίων στο 1/3 (αραίωση δρομολογίων, κατάργηση γραμμών κ.α.)
2. Τις Αργίες και τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση θα χειροτερέψει με δεδομένες τις περικοπές προσωπικού και των υπερωριακών αμοιβών του
3. Η αύξηση κατά 40% του εισιτηρίου δεν συνοδεύεται σε καμιά περίπτωση από παροχή βελτιωμένων και φιλικών προς το επιβατικό κοινό υπηρεσιών
4. Οι δείκτες ποιότητας και συμπεριφοράς που υπόσχονται να καταθέσουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ δεν μπορούν να προηγούνται των αλλαγών. Δηλαδή, είναι άτοπο να μιλούμε όταν οι αλλαγές αφορούν σε μειώσεις δρομολογίων, μη ανανέωση στόλου, περιορισμό δαπανών για καθαρισμό και συντήρηση του στόλου, πως είναι δυνατόν οι δείκτες να έχουν θετικό πρόσημο.
5. Η ενοποίηση των εταιριών σε δύο, τη ΣΤΑΣΥ και τον ΟΣΥ, υπό τον μητροπολιτικό ΟΑΣΑ, θα αποφέρει σημαντικά επώδυνες αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό. Μετατάξεις, μειώσεις αποδοχών έως και 40% και ολικές περικοπές επιδομάτων είναι προ των πυλών. Ειδικότερα, θα αναγκαστούν 1440 εργαζόμενοι να μετατεθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου τομέα, ενώ όσοι παραμείνουν θα κληθούν να υπογράψουν νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με τους τρεις φορείς, με επαχθείς όρους.
Φυσικά, αυτό που δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν είναι ότι, πάλι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο πολίτης. Η κρατική επιχορήγηση από 70%, θα ανέρχεται στο 40% των λειτουργικών δαπανών, με τη μείωση αυτή να εξισώνει η εξοντωτική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, που σκοπεύει στο μηδενισμό του ελλείμματος των 700εκ ευρώ μαζί με τα τοκοχρεολύσια. Ταυτόχρονα, με λύπη μαθαίνουμε χωρίς να κατανοούμε το λόγο ότι, στις μειωμένες τιμές (50% του εισιτηρίου) που εφαρμόστηκαν δεν περιλαμβάνονται οι άνεργοι συμπολίτες μας.
Μεγαλύτερη θλίψη όμως, προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με κάθε τρόπο το δρόμο που χάραξε η Τροϊκα, καλώντας τον αστυνόμο σε κάθε περίπτωση που ο πολίτης αρνείται να σκύψει το κεφάλι. Το παράδειγμα καταστολής των κατοίκων της Κερατέας και το δικαίωμα των κατοίκων της να υπερασπίζονται το δίκαιο αίτημα τους, ακολουθεί το Ειδικό Σώμα Ελεγκτών που συστήνεται στις Αστικές Συγκοινωνίες με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό να κυνηγήσει τον Έλληνα που δεν είναι «τζαμπατζής», αλλά απλά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
Δηλώνεται απερίφραστα στην κυβέρνηση από το σύνολο των πολιτών, η εναντίωση στη λογική του χωροφύλακα. Είναι ανάγκη, το αγαθό της μεταφοράς των πολιτών να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα και όρους κοινωνικής προσφοράς. Ο δημόσιος χαρακτήρας των Αστικών Συγκοινωνιών οφείλει να διαφυλαχτεί πάση θυσία σε συνδυασμό με την παροχή των πιο πρόσφορων συνθηκών για το επιβατικό κοινό.
Είναι καιρός, οι πολίτες ειδικά της Αθήνας να κατανοήσουν την κατάσταση και να δράσουν για όσα τους αξίζουν για ένα καλύτερο αύριο, δίχως αστυνόμευση, δίχως χαράτσια, δίχως περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς που μόνον την εναντίωση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων προκαλεί. Σήμερα, παρά ποτέ απαιτείται η ισχυροποίηση της ενότητας του Ελληνικού λαού, στοιχείο που θα αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.
πηγή: "Ante Portas"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...