Διαβάστε το υλικό που βρήκαμε ή μας έστειλαν φιλικά blogs.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Το Ισραήλ δεσμεύεται να περιορίσει τη χρήση όπλων φωσφόρου



Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να περιορίσει τη χρήση όπλων λευκού φωσφόρου όπως και τα θύματα μεταξύ των αμάχων σε μελλοντικές συγκρούσεις, σύμφωνα με έκθεση που εστάλη αυτή την εβδομάδα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την αιματηρή επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" που διεξήχθη τέλη 2008 - αρχές 2009 στη Λωρίδα της Γάζας.

"Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού (Γκάμπι Ασκενάζι) διέταξε να εκπονηθεί ένα σαφές δόγμα και να δοθούν οδηγίες σχετικά με διάφορα όπλα που περιέχουν φώσφορο", διευκρινίζει η έκθεση αυτή των 37 σελίδων που διαβίβασε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

"Οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται", αναφέρει το έγγραφο με την επισήμανση ότι ο στρατός στήριξε τροποποιήσεις στο δόγμα μάχης που έχει υιοθετήσει, "προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές που προκαλούνται σε περιουσίες ιδιωτών".

"Ο ισραηλινός στρατός υιοθέτησε νέες διαδικασίες για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών στη διάρκεια μαχών σε κατοικημένες περιοχές", προστίθεται στην έκθεση που υπογραμμίζει ότι ένας αξιωματικός αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις θα ενταχθεί σε κάθε μονάδα μάχης, αρχίζοντας από το επίπεδο του τάγματος.

Το Ισραήλ αποτέλεσε στόχο έντονων επικρίσεων παγκοσμίως μετά τη δημοσιοποίηση του αριθμού των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους και τη χρήση βομβών φωσφόρου στην επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι".

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για τα προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους 320 ανήλικοι και 13 Ισραηλινοί.

"Επιθυμούμε να αποδείξουμε ότι δρούμε εν πλήρη διαφάνεια και ότι επιθυμούμε τη συνεργασία με τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η έκθεση αυτή "ουδεμία σχέση έχει με την έκθεση Γκόλντστοουν που βασίζεται σε δημόσιες ακροάσεις προσώπων τα οποία επιλέχθηκαν από τη Χαμάς, ενώ η δική μας έκθεση λαμβάνει υπόψη μαρτυρίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

O λευκός φώσφορος είναι υλικό που αναφλέγεται κατά την επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και καίει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Η έκθεση στο τοξικό προϊόν μπορεί να είναι επιφέρει το θάνατο.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά εγκαύματα στο δέρμα και σοβαρές βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά, τους νεφρούς.

Η χρήση του σε κατοικημένες περιοχές ρυθμίζεται από το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για τα συμβατικά όπλα του 1980 "για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εμπρηστικών όπλων" την οποία το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει.

από apolitistosteki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...